Halikarnas

Halikarnas

Halikarnas

Halikarnas, Günümüzde Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir. Geleneksel olarak Troezen adındabir Dor tarafından kurulduğunua inanılır.Bir Halikarnaslı olan Heredotos, Halikarnas'ın Triopionda (Knidos) Dorlar tarafından düzenlenen Apollo festivallerinde yer aldığını söyer ancak Halikarnas edebiyatı ve kültürü tamamen İyonya kültüürü ile uyumludur.

Halikarnas, geniş ve korunaklı limanı, deniz yolları üzerindeki önemli konumu ile küçükbir despotluğun başkenti haline geldi. Bu despotluğun en çok bilinen hükümdarı, MÖ 480'de Pers kralı I. Serhas(Xerses) ile birlikte Antik Yunanstan'ı işgal eden Artemis'tir. MÖ 370 yılı civarında Mausolos zamanında Karya'nın başkentiydi ve çevresi surlarla çevrili kamu binalarına sahip, gizli bir tersanesi ve kanalı olan bir şehirdi. B u dönemde  Leleglerin zorunlu göçü nedeyle şehir nüfusu oldukça arttı. Mausolos MÖ 353-352 yılllarında öldüğünde mozelesi Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri oldu.

Tarihi Eserlerer

Halikarnas'ta 1856, 1857 ve 1865 yıllarında yoğun olarak arkelolojik kazılar yapıldı. Halikarnas’ta 1857 yılında Newton tarafından bulunarak frizleri Londra’daki British Museum'a taşınan Halikarnas Mozelesi (Maussoleion), Dünyanın Yedi Harikası'ndan biridir. Mozole, Maussolos için karısı II. Artemis tarafından yaptırılan bir mezar anıtıdır. Bugün sadece temel izleri ile frizlerinden bir parça kalmıştır.

Halikarnas’taki diğer kalıntılar ise yer yer poligonal ve rektagonal tekniğin kullanıldığı surlar, spor alanının kalıntıları, tapınak platformu ile mezarlardır; ancak antik şehrin kalıntıları 1400'lü yıllarda Rodos Şövalyeleri tarafından yaptırılan görkemli kalenin kalıntılarının gölgesinde kalmıştı.

Yorum Gönder

Şimdi Ara Canlı Yardım